blocs Amics

dijous, 10 de març del 2011

Quan s'abaixi la persiana

 

Dilluns vaig obrir el correu i hi vaig trobar un missatge molt lacònic. Venia del videoclub del barri i, inicialment, em vaig pensar que era el butlletí de novetats que, fins fa dos mesos, enviaven cada setmana. Però el missatge era brevíssim i contundent:
 
"Liquidació total. Venda de pel•lícules i jocs a preus molt reduïts. Darrers dies"
 
Tres frases que tallaven com una dalla, tres frases que em van fer saltar de la cadira i córrer cap al meu club de vídeo de capçalera. Hi havia el copropietari de la botiga, el fanàtic del cinema, el que sabia recomanar-te una pel•lícula en funció de quan i amb qui la volies veure...
 
--Qué es això de la liquidació, Ramon? –vaig demanar. Potser volien treure's del damunt material antic...
 
--Res, que dissabte tanco. Darrerament havia de posar diners de la meva butxaca per aguantar la botiga, i això no pot ser. Les descàrregues acabaran amb tots els videoclubs abans o després. Potser les grans cadenes puguin aguantar, però les botigues de barri, és impossible.
 
Mentre xerràvem, al fons de la botiga, una parella arrambava amb deu o dotze títols que pagava a dos o tres euros. Jo també ho vaig fer i, quan el Ramon em tornava el canvi, vaig sentir com s'empassava la tristesa a glopades.
 
En pocs mesos, he experimentat dues vegades la sensació de pèrdua cultural i afectiva per culpa de tancaments sobtats. El primer, el de La Llibreteria, a Girona, on m'hi havia passat hores xerrant de llibres i comprant novetats. Ara, quan s'abaixi definitivament la persiana del videoclub del meu barri, hauré perdut un privilegi que no era conscient de gaudir: el poder compartir impressions de cinema, el descobrir pel•lícules guiat per un entès i, en definitiva, un contacte comercial proper molt enriquidor que, en un món de grans superfícies i comerços funcionals, es va perdent cada dia més de pressa.
 
 
La cançó d'avui també parla de cinema. És una petita joia cantada per Joan Manuel Serrat i amb lletra de Juan Marsé: una combinació perfecta d'ironia i nostàlgia que m'encanta. Ja em direu si us agrada!
 

9 comentaris:

nur ha dit...

Ostres, la famosa llibreteria! Això és un crim! Em sap greu per la llibreteria, que era ben mítica, em sap greu pel propietari del videoclub, però em temo que aquesta indústria no ha sabut adaptar-se a les circumstàncies actuals i, amb això, s'han perdut alguns negocis com els que tu comentes.

No és el cas del videoclub a què jo anava on vaig donar-me de baixa després de molts anys de llogar pel·lícules perquè un dia, per trigar unes hores a tornar una pel·li, (i era diumenge, per tant, no l'haurien llogada a ningú), em van cardar una multa.

Encara vaig voler negociar que em retiressin la multa de no sé si quatre o cinc euros, però, res, ells, tossuts, van insistir. I, està clar, en van perdre molts més perquè no vaig tornar-hi més i al cap d'uns mesos es va convertir en un Natur House, que em va tenir, un altre cop, de clienta :)

Ai, com m'enrotllo, senyor spock :)

Spock ha dit...

Ostres. es llogaven per hores i a aquest preu tan desorbitat? El Ramon ho feia per dies, de manera que, si l'agafaves dissabte al matí, la podies tornar diumenge a darrera hora....

Suposo que sí que tens raó, que cal buscar una fòrmula que funcioni bé per tots, que les noves tecnologies i el seu ús siguin una eina de cultura i també, per què no? permetin viure de la seva feina a molta gent.

Una abraçada!

Anònim ha dit...

Hola: I segons vaig escoltar l'altre dia, el pitjor de la crisi encara no ha arribat. Per tant, més botigues que tancaran.
Una forta abraçada d'un soriano de pro.

Spock ha dit...

Hola, Soriano amic:

doncs sí que pinten magres les coses! Esperem que tot això serveixi com a revulsiu a noves idees i aconseguir així una societat una mica menys injusta.

Una abraçada!

Anònim ha dit...

After gοing ovеr a handful of the
blog artiсles on уouг web site, I reаllу
lіκe уour wаy of wrіtіng a blog.
I booκ-marked it to mу bоokmark webρage list and will bе
checκing bacκ sοοn.
Please check οut my websitе too and tell me your ορіnіon.


Αlso visit my site; pilates fitness

Anònim ha dit...

Hello there! Thіs post couldn’t be written any better!
Looking аt thiѕ article remindѕ me of my ρreνious roommate!
He continually κept pгeaching аbout thiѕ.
I will send thіs informаtiοn to him.
Fairly ceгtain he's going to have a very good read. Thank you for sharing!

my web blog :: losing weight after 50 with pilates

Anònim ha dit...

This is the right web site for anyone who hopes to understand this topic.
You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually
would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that has been discussed for ages.

Great stuff, just great!

Feel free to visit my web-site - gardening tips -
buckswagon.com -

Anònim ha dit...

Τhesе aгe really impreѕsive iԁeas іn on the topic
of blogging.
Yοu have touched some fastiԁious points here.

Any ωay κeeρ up ωrіnting.


My webpage gardening

Anònim ha dit...

Hi therе! This post could not be wгitten any better!
Going thгough this post reminԁs me of mу рrеvious гοommаte!

He always kеρt ρrеaching about thіs.
I am going to foгward thіs іnfοгmation tο him.
Prettу sure he's going to have a very good read. Thank you for sharing!

Also visit my web page - what is going green